Bylinky v záhrade

Bylinkový záhon je nenahraditeľný. Vždy máte poruke čerstvé bylinky na varenie, ochucovanie jedál, prípravu čajov. Rovnako tak bylinkový záhon poteší aj oko a svojou vôňou spríjemní atmosféru vo vašej záhrade.


  • Bazalka

  • Bazalka je u nás jednoročnou rastlinou. Dorastá do výšky 40 cm. Listy sú zelené, purpurové, oválne, končisté, veľmi aromatické. Využíva sa nielen v kuchyni, ale aj ako liečivá rastlina. Pomáha pri trávení, nachladnutí, pri bolestiach hlavy a pri poruchách močových ciest. Listy sa zberajú v období tesne pred kvitnutím.  Dajú sa použiť čerstvé, sušené, alebo naložené do olivového oleja. Dobre sa uchovávajú aj v mrazničke. Využitir v kuchyni je všestranné. Ako čerstvé do šalátov, paradajkových a cestovinových jedál, pomazánok a pri úprave mäsa a omáčok. 
  • Levanduľa

  • U nás je to trvalka poloker, dorastajúca do výšky 60 cm. Kvitnúť začína už koncom mája. Zberajú sa kvety aj listy. Nájdeme ju vo francúzskej, talianskej aj španielskej kuchyni. Pridáva sa spolu s rozmarínom k janiacemu, kuraciemu, králičiemu a rybaciemu mäsu. Už v minulosti bola pestovaná pre jej nezameniteľnú vôňu. Plátené vrecká levandule sa dávajú do šatníkov proti molám. Levanduľa pôsobí ako sedatívum, má ukľudňujúce účinky pri popáleninách a uštipnutiach, pridáva sa do kúpeľa deťom na upokojenie, dospelím zase na uvoľnenie, tlmí bolesť hlavy a pomáha pri zaspávaní. Najčastejšie sa sadí spolu s ružami.
  • Rozmarín

  • Rozmarín pochádza zo stredomoria. Je teplomilná drevina, preto ju musíme na zimu premiestniť do studenej verandy, kde nezamrzne. Je to cenná aromatická rasstlina s bohatým kuchynským využitím. Listy sa zberajú v lete - jún až august. Používa sa do omáčok a na mäso. Hodí sa na pizzu, cestoviny, na zemiaky i k paradajkám. Spolu s tymiánom ku kuraciemu mäsu. Najčastekjšie sa používa rozdrvený list. V malom množstve zlepšuje pamäťa pomáha pri strese. Pozor na vyššie dávky, je veľmi nebezpečný a spôsobuje kŕče. 
  • Bobkový list

  • Vždyzelený krík, či stromček. listy sa môžu zberať celoročne. U nás nepprezimuje vonku, ale letniť ho môžeme v polotieni, v závetrí. V kuchyni sa môže použiť tak čersvý, ako aj sušený.
  • Šalvia

  • V staroveku bola šalvia najviac používanou bylinkou a koreninou. Je to trváci polokrík. Využívajú sa listy, ktoré sa musia zberať v suchom počasí na obed, kým rastlina nekvitne. Šlavia potláča vylučovanie potu, zmierňuje ťažkosti dýchacích ciest, pečene aj žlčníky. Využíva sa pri nedostatočnom trávení a hormonálnych problémoch. V kuchyni si treba dávať pozor na dlhodobé podávanie a vysoké dávky. Môže pôsobiť toxicky. Pridáva sa k mäsu a k rybám. Dnes šalviu dostať v rôznych farebných odtieňoch od žltozelenej, cez fialovú až po klasickú zelenú.
  • Ďalšie zaujímavé bylinky ako oregano, tymián, mäta, medovka, pažítka, echinacea či alchemilka sú v pestrej ponuke v našom záhradnom centre.
 
bylinky v záhrade - záhradné centrum Bella Gerdena
  •  
  •  
  • Pestovanie a zber byliniek

  • Najvhodnejšie miesto na pestovanie byliniek, pretože väčšina pochádza zo stredomoria je teplé a slnečné stanovište. Nároky na pôdu nemajú vysoké. Postačí im dobre priepustná nie premočená a na živiny chudobnejšia pôda. Bylinkám vyhovuje skôr zásadité PH pôdy. Hnojenie si nevyžadujú. Bylinky sú väčšinou určené na ďalšie spracovanie. 

    Zberá sa list, kvet, vňať, semeno, plod a koreň podľa druhu. Zásada je zberať v suchom a teplom počasí. Sni jedna časť rastliny sa neemie zberať do nepriedušného materiálu, najlepší je prútený košík. 
  • kvet - zberajú sa jednotlivé kvety alebo celé kvetenstva,musí však byť polovica rozkvitnutá. Po usušení sa kvety lámu a rozpadávajú sa, to ale nie je chyba. 
  • list - listy sa zberajú ráno, keď už nie je rosa, alebo až poobede. Zásadne oberáme len celé a zdravé listy.  Po usušení sa lámu, no ich farba sa nelíši od pôvodnej. 
  • vňať - zrezávajú sa bylinné časti ešte pred kvitnuutím. Po usušení sa listy oddeľujú od stonky a stonka sa ľahko láme. 
  • semeno - zbiera sa po obschnutí rosy, nesmie byť napadnuté chorobami a škodcami. 
  • Plod - najlepší je pred úplným dozretím. Po usušení je plod väčšinou stmavnutý, svrdnutý a praská. 
  • koreň - zber koreňa sa vykonáva najlepšie na jeseň za suchého počasia ešte pred mrazmi. Po vysušení sa koreň láme a rozpadáva sa až na prach.